De Achterhookse Folklore Dansers bestaan al ruim 80 jaar en is daarmee één van de oudste folkloristische dansgroepen van ons land.
De organisatie is er weer in geslaagd dit jaar bijzondere folkloristische groepen naar Ruurlo te halen. Deze groepen zijn zowel ’s middags woensdag 15 augustus 2018 vanaf 14.00 uur, als aan het begin van de avond te bewonderen op de podia op het Kerkplein en in de muziekkoepel aan de Domineesteeg.

GRUPO FOLCLORE BOA NOVA (Madeira)
Als speciale gasten worden dit jaar Grupo Folclore Boa Nova” uit Madeira verwel­komd; een fantastische dansgroep uit Portugal.
De kleurrijke folkloregroep Boa Nova komt uit Funchal, hoofdstad van het Portugese bloemeneiland Madeira.

De naam van de groep is afgeleid van de kapel en parochie die gelegen is in de oude wijk Quinta da Boa Nova, de geboorteplaats van de belangrijkste medeoprichter van de instelling: Luís da Paixão Fernandes. Letterlijk vertaald: “Goede Nieuws”.
Deze familie heeft zich al generaties lang ingezet voor de karakteristieke culturele elementen van het eiland. Na de oprichting in 1965 is ze door de regionale regering in 1994 officieel erkend als een instelling van openbaar nut. Dit gaf mogelijkheden voor verder wetenschappelijk, etnogra­fisch onderzoek.

Vanaf de oprichting werden diverse optredens verzorgd voor de toeristen en gasten op het eiland in hotels en op cruiseschepen. Daarmee hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de toeristische promotie van het eiland. Ook heeft de groep gedurende haar bestaan deelgenomen aan tientallen festivals in vele Europese landen, waaronder Nederland en België.
Het is een lust voor het oog om de groep te zien dansen en muziek te maken. De kleding van dansers en muzikanten is bijzonder gevarieerd en vooral erg kleurrijk.
De muziekinstrumenten die in de folklore van Madeira gebruikt worden, verdienen extra aandacht, omdat ze zo verschillend en authentiek zijn. Het is opmerkelijk hoe de folklore leeft op Madeira. De groep heeft nog steeds aanwas van kinderen en jongeren van Madeira die – tezamen met ouderen – enthousiast dansen en muziek maken.
De dansgroep heeft gedurende haar bestaan deelgenomen aan tientallen festivals in vele Europese landen, waaronder Nederland en België.
In 2016, bij haar 50-jarig bestaan, werd de groep geprezen vanwege haar grote bijdrage aan het uitdragen van de folklore en cultuur voor het eiland.

Het is een lust voor het oog om de groep te zien dansen en muziek te maken. De kleding van dansers en muzikanten is bijzonder gevarieerd en vooral erg kleurrijk.
De muziekinstrumenten die in de folklore van Madeira gebruikt worden, verdienen extra aandacht, omdat ze zo verschillend en authentiek zijn. Het is opmerkelijk hoe de folklore leeft op Madeira. De groep heeft nog steeds aanwas van kinderen en jongeren van Madeira die – tezamen met ouderen – enthousiast dansen en muziek maken.

Zoals al jaren gebruikelijk is, verzorgt de dansgroep diezelfde woensdagmorgen optredens op de Bundeling. De optredens beginnen ’s morgens om 10.00 uur en alle bewoners van de Bundeling, de Garven en de Schoven zijn hiervoor uitgenodigd.

VOLKSTANZGRUPPE MARBECK (Duitsland)
Verder treden voor u op de Volkstanzgruppe Marbeck.
De vereniging heeft veel besef voor cultuur, tradities en folklore en richt in 1993 een Volkstanzgruppe op die direct al uit 10 dansparen bestaat.

De groep stelde zich aanvankelijk ten doel traditionele gebruiken uit het Borken-gebied, de “Kunterdanz”, te doen herleven, die op boerderijen, op bruiloften en volksfeesten op klompen werd gedanst. Later voegde de groep Westfaalse, Duitse en internationale folklore toe.

Met de oprichting van de Agri Cultura, waar de Heimatverein Marbeck traditie en gebruiken presenteert, ontstaat een vriendelijke relatie met de dansgroepen uit de omgeving en de Achterhoek.

De volksdansgroep bestaat uit 30 actieve dansers, evenals een kinderdansgroep van 12 meisjes, opgericht in 1997 die regelmatig optreedt in en om Marbeck.

ONS BOEREGOED (Zeeland)
Ons Boeregoed is een vereniging tot instandhouding van het Zeeuws cultureel erfgoed. De vereniging heeft als hoofddoel de unieke klederdrachten van Zeeland voor het nageslacht te bewaren.

De dansgroep bestaat sinds 1991. In het begin werden er voornamelijk oude, bekende dansen gedanst zoals de Veleta, de Kruispolka en de Bernhardtswals. Na verloop van tijd werden ook andere dansen aan het repertoire toegevoegd: de Boeregoedpolka, Korenbloemen blauw, de Baspolka en de Second Walz. De groep treedt regelmatig op in het binnen- en buitenland.

De kleding die ze dragen is privébezit en komt meestal uit de familie. Dit geldt ook voor de sieraden. Omdat Zeeland vroeger veel eilanden had en ieder eiland zijn eigen dracht, zijn er in de dansgroep dus verschillende drachten te bewonderen. De dansgroep treedt regelmatig op bij diverse evenementen in en binnen- en buitenland (België, Duitsland en in Polen), uiteraard in de Zeeuwse klederdracht.

DANSGROEP OOSTZAAN (Noord-Holland)
De dansgroep komt uit Oostzaan, een dorp in Noord-Holland dat ingeklemd ligt tussen Amsterdam en Zaanstad en bestaat sinds 1987. 11 enthousiaste mensen, onder leiding van Ineke v.d. Hilst, verzorgen demonstraties van Nederlandse dansen in verzorgingshuizen, openluchtmusea in Enkhuizen en Arnhem, braderieën en op festivals, o.a. in Duitsland, Oostenrijk, Litouwen, Madeira, Bulgarije en Engeland. Ook voor groepen toeristen in hotels/restaurants. Op de Zaanse Schans is zij al bijna 15 jaar een vaste gast op de folkloredag, iedere 3e zaterdag van augustus.

De dansgroep laat graag de streekdrachten zien uit de regio Oostzaan en de kostuums rond het IJsselmeer (de vroegere Zuiderzee) en het eiland Terschelling.

De klederdrachten, die zij dragen zijn authentiek of zo goed mogelijk nagemaakt. Verschillende klederdrachten worden nog steeds gedragen, zoals in Marken, Volendam, Spakenburg, Urk, Staphorst. Het kostuum van Terschelling werd tot 1970 nog gedragen. De kostuums van Hindeloopen en de Zaanstreek zijn sinds eind 19e eeuw uit het straatbeeld verdwenen.

Het dansrepertoire bestaat uit dansen uit Noord-Holland en uit de rest van Nederland. De choreografie is in handen van Ineke van der Hilst.

DE PLAGGENMEIJERS (Rekken)
De folkloristische dansgroep De Plaggenmeijers is afkomstig uit het kerkdorpje Rekken, gelegen in de Gelderse Achterhoek. De groep is opgericht in 1945 en bestaat dit jaar dus al 73 jaar.
De naam is ontleend aan een beroep uit vroeger tijden, dat verwijst naar het ‘plaggen maaien’ of ‘plaggen steken’. Deze plaggen (zoden) werden gebruikt als strooisel in de stallen en later voor bemesting van het land.

Momenteel bestaat de hele folkloristische groep uit zo’n 50 leden waarvan het grootste deel nog regelmatig actief is. Er wordt gedanst op de muziek van accordeons en harmonica’s. De dansen dateren van rondom het jaar 1900. De kleding van De Plaggenmeijers behoort tot de oud-Gelderse dracht en werd rond 1900 door hun voorouders gedragen. Het meest opvallende kledingstuk is de ‘knipmuts’ van de dames. Naast het daagse tenue showt de dansgroep ook de zondagse dracht. Hierbij worden de geruite schorten verwisseld voor een zijden schort en maken de witte klompen plaats voor schoenen. Aardig om te weten is dat de ‘knipmutsen’ tot op de dag van vandaag nog steeds ambachtelijk worden gemaakt

Er wordt op verschillende locaties zowel binnen als buiten in de open lucht opgetreden. Het doel van De Plaggenmeijers is het publiek een fraai ‘theaterachtig schouwspel’ te bieden. Vaak beelden ze een actie of activiteit van rond 1900 uit, zoals bijvoorbeeld een ruzietje tussen twee geliefden of de werkzaamheden rond de oogsttijd. Vrolijkheid is troef bij deze enthousiaste groep uit de Achterhoek.