Folkloregroep Zorachka uit Minsk (Wit Rusland)

De Achterhookse Folklore Dansers bestaan al ruim 80 jaar en is daarmee één van de oudste folkloristische dansgroepen van ons land.
De Ruurlose dansgroep is druk in de weer om ook dit jaar bijzondere folkloristische groepen naar Ruurlo te halen. Hoewel het programma nog niet volledig rond is, kunnen we al wel enkele dansgroepen aan u voorstellen. Deze groepen zijn zowel ’s-middags woensdag 21 augustus 2019 vanaf 14.00 uur, als aan het begin van de avond te bewonderen op de podia op het Kerkplein en in de muziekkoepel aan de Domineesteeg.

De Wieringer Dangsers uit Wieringen

Uit ons land begroeten we De Wieringer Dangsers uit Wieringen.
De dans- en klederdrachtgroep de Wieringer Dangsers werd opgericht in 1982. Dit ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk, de dijk die Noord-Holland verbindt met de provincie Friesland. Zij laten het publiek de rijke folklore uit West-Friesland zien.

Back to the 50’s met de Iesselschotsers uit Steenderen

Sinds mei 2011 hebben de Iesselschotsers een programma, waarbij ze gekleed gaan in de authentieke zondagse uitgaanskleding uit de jaren 1940 – 1950.

De dansen die deze groep danst zijn uit de jaren 20 t/m 50 van de vorige eeuw, zoals de La Raspa,de Bosa Nova, de Twist, de Lambeth Walk,
de Jitterbug(voorloper van de hedendaagse Jive) en wordt muzikaal begeleidt door accordeon, fluit, klarinet en trompet.

Met dansen en muziek uit deze tijd hebben wij een nieuwe periode toegevoegd aan onze folklore, die voor de senioren van nu weer heel herkenbaar is.

De “Schaop’ndansers” uit Exloo

Uit Drenthe komen de Schaop’ndansers uit Exloo.
Dit dorp, gelegen op het zuidelijke deel van de Drentse Hondsrug, enkele km ten noorden van Emmen, is de thuisbasis.
Jaarlijks treden zij op tijdens het bekende Schaapscheerdersfeest in Exloo waar de schapen op zaterdag voor Pinksteren, tijdens het Schaapscheerdersfeest worden geschoren. De groep bestaat uit ongeveer 20 dansers/danseressen en laat de dansen zien in twee verschillende kostuums

Volkstanzgruppe Marienfeld ev

Daarnaast zorgt de Volkstanzgruppe Marienfeld ev voor een internationaal tintje. Onze oosterburen brengen volksmuziek uit het mooie Münsterland, Duitsland!

De dansen worden afgewisseld door diverse muziekgezelschappen. Nieuwsgierig geworden? Dan verwachten u woensdag 21 augustus op de Reurlse Braderie waar het weer ouderwets gezellig wordt.

Wie op de hoogte wil blijven, kan deze website bezoeken of de website van de Achterhookse Folkloredansers:  www.achterhooksefolkloredansers.nl of kan ons vinden op Facebook.

Volksdansgroep * Oriënt Culemborg * Culemborg / Gelderland

Volkdansgroep Oriënt bestaat uit een groot aantal enthousiaste mensen die het vooral leuk en gezellig vinden om te dansen. De afgelopen jaren was Oriënt o.a. te gast in Polen, Frankrijk, België, Griekenland, China, Zuid Korea, Syrië en de Verenigde Staten.

Hoewel de naam ‘Oriënt’ anders doet vermoeden, danst deze Culemborgse volksdansgroep dansen uit Nederland en een groot aantal andere Europese landen. Zelfs dansen uit Mexico behoren tot het repertoire. Oriënt werd in 1972 opgericht in de vrijstad Culemborg, gelegen in de mooie Betuwe, bekend om haar fruit en om het prachtige rivierlandschap.

Oriënt verzorgt optredens in heel Nederland, maar ook in het buitenland, waar met name natuurlijk de Nederlandse dansen aan het publiek worden getoond. De kleurrijke kostuums die ze erbij dragen, zijn -naar origineel- zelf gemaakt.

Zorachka uit Minsk, Wit Rusland

De kleurrijke folkloregroep Zorachka komt uit Minsk, hoofdstad van het Oost-Europese land Wit-Rusland (ook wel: Belarus).

Deze jongeren-groep bestaat ondertussen al 45 jaar en heeft gedurende die tijd al heel veel landen bezocht, waaronder China en de Verenigde Staten. Deze zomer is ze 45 dagen op tournee door West-Europa en ook een week te gast in Ruurlo. Ze zal bij leden van de Achterhookse Folkloredansers en bij andere gastgezinnen worden ondergebracht.

Het repertoire van deze topgroep bestaat uit (bijzondere meerstemmige) zang, muziek en dansfolklore uit de grote regio rond Minsk.

Bij hun optreden maakt de groep ook gebruik van zeer oude traditionele instrumenten zoals een zimbaly. De klederdracht is voorzien van rijke borduursels en vrolijk van kleur.

Zorachka heeft veel internationale ervaring en meerdere prijzen gewonnen.